TAG | Mommy war

 tag mommy war

TAG TIME!

Het lijkt wel een eeuwigheid dat ik een tag heb ingevuld! Het origineel is bedacht door de meiden van mamazoektuit.nl. Ik heb 3 vragen (de laatste) er zelf bij bedacht. Die leken mij namelijk ook wel het type vraag waar nog wel eens discussies onder moeders over ontstaat of waar een taboe over heerst.

Deze tag gaat over eerlijkheid over de opvoeding en de keuzes die je voor je kind maakt. Laat ik meteen voorop stellen dat ik vind dat je nooit het labeltje goed of slecht ergens op kunt plakken. Sommige dingen zijn gewoon afhankelijk van hoe je kind is, jijzelf bent en de omstandigheden waarin je leeft. Iemand die eco leeft is niet meteen een ‘ecobitch’ en iemand die haar kind een middag voor de tv laat zitten is niet meteen een ‘loedermoeder’. Zo dat te hebben gezegd. Ik doe het zo …

Geef jij je kind borst- of flesvoeding? 

Dion kreeg de fles en Indy ook. Ik wilde wel graag borstvoeding geven, maar niet ten koste van alles. Bij Dion was het zo’n frusty bedoening omdat de bevalling niet geheel goed was gegaan. De melkproductie was na 2 weken zo beroerd en zo ook mijn relatie met het kolf apparaat. Ik stond op het punt om het ding met flink veel geweld het raam uit te smijten. De lactatiedeskundige in het ziekenhuis vertelde me toen dat ik om de 2 uur moest gaan kolven. Dag en nacht. Dat kon ik fysiek en mentaal destijds niet meer opbrengen na alles wat er was gebeurd. Dus helaas met het grote gevoel van falen heb ik het na de bemoedigde woorden van mijn man maar opgegeven. Bij Indy kwam er op dag 2 kolven bloed uit en mijn borst en het deed onwijs zeer. Ik kreeg flashbacks van de vorige keer en Indy moest in gewicht aankomen dus dat was al gauw dikke doei met dat stomme kolfapparaat. Doeiiiiiii

Ik vind het wel jammer hoor. Het leek me namelijk een ontzettend mooi iets tussen mij en mijn kind. Maar dat gezegd te hebben, ik heb me enorm gestoord aan de tietenmafia ( . )( . ) Het pushen om borstvoeding te geven en de negatieve reacties om de fles te geven vind ik niet normaal. Kunstvoeding is ook goed en we zouden pas bevallen vrouwen niet zo onzeker moeten maken of het gevoel moeten geven dat ze het niet goed doen.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Onze kinderen hebben nog nooit bij ons in bed geslapen. Beide hebben ze een heel goed vast slaapritme in hun eigen bed. Hun bedje is hun eigen veilige rustplekje. Beide kindjes hebben toen ze eenmaal uit het ziekenhuis waren, de eerste 3 weken in een eigen ledikantje geslapen bij ons op de kamer. Daarna sliepen ze in hun eigen kamer in een ledikantje. Iedere keer wanneer ik ze betrapte op de eerste moeheid signalen, brachten we ze naar hun eigen bed. Natuurlijk weet ik niet of ons slaapregime het succes is geweest van hun huidige goeie slaapritme, maar beide sliepen ze door vanaf 2 maanden en is gaan slapen never een issue geweest.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

For real? …. wasbare luiers? Are you kidding? Ik kom al overal tijd voor tekort. Ik wist niet eens dat ze nog bestonden. Of zijn het de jaren 70 die weer terug gaan komen? Hahaha nee zonder dollen hoor ik koop ze gewoon bij de Appie. Om Dion zijn billen paste destijds de luiers van de Aldi het beste. Bij Indy die van Appie eigen merk. Geloof het of niet, maar ik geef niets om status of merken. Iets is in mijn ogen goed en/of mooi ongeacht het merk en ik ben blij dat de goedkopere luiers zo fijn werken bij mijn kindjes.

IMG_5422

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Ehm hoezo òf? Wat dacht je gewoon van beide. Ik kijk naar wat mijn kind leuk, uitdagend en leerzaam zou vinden. Niet zozeer of het van hout of plastic is. Hoewel ik bij de laatste aankoop van een loopwagen voor Indy wel eerst moest slikken vanwege het ontzettend schreeuwende roze en paars plastic. Ik vind het ding te lelijk voor woorden, maar Indy is er dol op. En daar gaat het toch ook om. Dus hier hebben we beide.

IMG_2686 1

Het valt me op dat ik bij speelgoed eigenlijk eerder kijk naar een bepaald jeugdsentiment. Voornamelijk dingen uit mijn eigen jeugd vind ik erg leuk om te herintroduceren. Ik hou van die heerlijke retro spullen. Zo hebben mijn kinderen Barbapapa boekjes en knuffels, vintage Fisher Price en ben ik op het moment op zoek naar een Holly Hobbie pop, Monchichi aapjes en Lego Fabuland.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Ik trek de pot open! In het begin heb ik zelf groente happies gemaakt. Maar vanaf het moment dat de maaltijden uit meer mocht bestaan dan alleen een wortel of boontjes, gingen de potjes in het winkelwagentje. Persoonlijk ontbreekt bij ons thuis de tijd/energie en inspiratie om zelf in de weer te gaan. Hulde voor de mama’s die dat wel doen.

IMG_7272

Dragen of wagen?

Ik zeg wagen! Comfy voor mij en voor de kleine. Wikkeldoeken en draagzakken vind ik een gedoe en onhandig, belastend voor mijn rug en schouders en gewoon niet fijn. Wel heb ik een BabyBjörn one die voor af en toe fijn is om erbij te pakken. Denk aan strandwandeling maken enzo. Alhoewel het minstens een half jaar geleden is dat ik Indy heb gedragen in de draagzak.

Eerlijk gezegd krijg ik al opstandige jeuk wanneer een die hard wikkeldragende moeder mij probeert over te halen omdat het nou eenmaal het ALLER, aller beste is voor je kindje. En o wee als de doek niet over de top ergonomisch is. Ik kan daar niet tegen. Doe gewoon lekker waarbij je jezelf goed voelt en hou op met dat gezeur over wel of niet ergonomisch.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Ik laat de natuur hier zijn gang gaan en volg daarin de ontwikkeling van mijn kind op. Dion begon vlak na zijn 2e jaar af en toe op het potje te plassen. Niet lang daarna ging hij naar de wc voor zijn plas. Het poepen was nog wel een dingetje. Dat deed hij liever in zijn onderbroek zonder luier (gats!). Maar hij was redelijk snel zindelijk en had ook geen luier meer in de nacht nodig. We hebben wel gekeken wanneer hij er zelf ook aan toe was.  Je kunt als ouder heel spastisch en pusherig omgaan met dat hele zindelijkheids gedoe, maar vergeet niet dat je kind uiteindelijk bepaald wanneer het eraan toe is. Dan gaat het ineens heel snel en natuurlijk.

IMG_3858

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Hmmm. Ik denk daar eigenlijk niet zo over na. Ik doe de boodschappen bij ons in het winkelcentrum en koop daar eigenlijk ook de kleding voor de kinderen. De meeste kleding uit de kast van de kids zijn afkomstig van de Hema en H&M. Ook koop ik af en toe wat bij C&A en Prenatal. Ze groeien ook enorm snel uit hun kleren dus ik kies wel bewust voor niet ontzettend dure kleding. Ik kijk niet naar ‘eerlijke merken’.

IMG_3127

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

We zijn consequent thuis. Eenmaal nee is nee en daar blijft het bij. Er valt weinig te onderhandelen. Bij Indy hebben we daar nog niet mee te maken, maar met Dion van 5 wel. Dion is een deugniet en een wildebras, maar vooral ook zeer eigenwijs en gaat regelmatig over de grens om vervolgens nog ff lekker door te drammen. Niet altijd even leuk want hij accepteert vaak geen nee. Maar die ja gaat hij niet krijgen. Het gevolg is een behoorlijk brullend boos kind. Dat vind ik soms best wel moeilijk want ik vind dat een kind gewoon moet luisteren naar zijn ouders. Deed ik ook vroeger. Nee is nee. Aan de andere kant zou ik Dion wat meer ‘vrij’ moeten laten om zelf te ontdekken, maar ik vind het lastig om die balans te vinden. Het afgelopen jaar botsen we nog wel eens en ontstaan er kleine conflictjes. Dus ja, misschien ben ik wel een drillsergeant. Klinkt wel heftig hoor ‘drillsergeant’.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Toen ze beide nog een kleine baby waren vond ik het belangrijk om mijn moedergevoel te volgen en ze te troosten. Als ze nog zo klein zijn willen ze bij hun moeder zijn en zoeken ze geborgenheid en dan is het alleen maar fijn voor zowel moeder als kind om je baby bij je te pakken en te troosten. Ik herkende wel al heel vlug de verschillende soorten huiltjes en toen ze niet meer zo mini waren kon ik ze ook gerust even laten huilen. Ene oor in en andere oor uit. Scheelt ook dat ik slecht hoor en soms achterlijk hoge tinnitus heb dus dan hoor ik het toch niet 😀 Lalalala ‘wie mag er ‘s nachts uit bed?’ ….. de man met de goede oortjes ghegheghe.

Ben jij een typische jongens of meisjes moeder?

Ik ben een echte meisjesmama. Ik heb moeite met heel drukke, stoeiende en wilde jongens acties. Autootjes of ballen … ik heb er niet zoveel mee. Ik krijg ook door mijn verminderde gehoor en tinnitus fysiek ‘last’ van dat drukke gedoe. Rustig met poppetjes spelen of Barbiehaartjes borstelen. Een poppenhuisje inrichten of knutselen is meer mijn ding.

Hou jij je strikt aan blauw voor jongens en roze voor meisjes?

Nee zeker niet! Dion vind roze een mooie kleur. Net zoals geel, blauw, paars en wit. Hij ziet de kleur gewoon als kleur en dat vind ik prima. Als hij graag liever roze klei of een roze potlood pakt moet hij dat vooral doen. Hij heeft er nog geen oordeel bij. Dat oordeel en labellen hebben alleen volwassen mensen. Daar tegenover staat wel dat ik bij Indy oppas dat niet ALLES roze is. Dat is best lastig want de winkels houden daar minder goed rekening mee in hun kleurkeuze voor bijvoorbeeld kleding en speelgoed.

IMG_3766 2

Ik hou echt enorm van roze, maar wel op mijn nagels, lippen of een detail op schoenen en kleding. Ik moet er niet aan denken om een zuurstok roze baby te hebben. Soms zie ik meisjes in buggy’s, gekleed alsof ze rechtstreeks uit een aflevering van Jersey Shore komen. Gewoon niet zo mijn ding. Ik hou wel van de meisje meisjes kleding zoals jurkjes, maar dan wel de liefelijke met bloemetjes of juist de stoerdere meisjes kleding. Voornamelijk draagt Indy blauw/wit/grijs/paars.

Tv/Ipads/Games of alleen bordspellen/educatieve spelletjes?

Beide! Ik kijk naar wat de behoeftes van mijn kindjes zijn, maar ook wat mijn needs zijn. Ik vind het belangrijk dat ze spelende wijs leren. Maar niet alles hoeft van mij een hoog educatief niveau te hebben. Kinderen zijn ook gewoon kinderen en moet je soms lekker laten spelen. Zo doe ik mijn kleuter een enorm plezier wanneer hij eens een middagje mag racen op de playstation. Op dat moment geeft het mij bijvoorbeeld de rust om wat met Indy te doen, het huishouden of om te bloggen of om gewoon ff lekker languit op de bank te liggen en niets te doen. Daarnaast spelen we ook vaak samen bordspelletjes of bouwen we wat met de Lego. Indy zet ik ook gerust soms even voor de tv. Ze vind het geweldig en ik kan even andere dingetjes doen.

mommy war tag

Dat was de tag! Ik ben eigenlijk ook wel heel erg benieuwd naar hoe jullie het doen of zouden willen doen en wat jullie vinden. Moeders (of vaders uiteraard!) kunnen gerust hun antwoorden achterlaten in een lekker lange comment. Vind ik niet erg, alleen maar heel leuk om te lezen!
bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *