Tag: Is het al bijna kerst?

tag is het al bijna kerst?

Tamara van The Mommydiaries.nl heeft twee jaar geleden een super leuke tag bedacht. Dit jaar deed ze hem weer en werd ik ook getaged. Super leuk want ik hou van de Kerst! Sjingle bellsssss 😀

Hoelang nog tot het kerst is?

Nog 14 daagjes wachten! Oeeee bijna dus!

Op een schaal van 1 t/m 10, hoe erg kijk jij uit naar kerst?

Toch wel een 8 denk ik. Ik vind het echt heerlijk om even een paar dagen vrij te zijn en met het gezin te besteden. Even een moment om aandacht aan elkaar te besteden. Met z’n allen een spelletje doen. Wandeling buiten maken. Lekker eten, uitgebreide ontbijtjes. Kerstfilms …. ja gewoon heerlijk ontspannen in eigen huis vertoeven en leuke herinneringen maken met de kids.

img_1802

Wanneer zet jij de kerstboom op?

Altijd zo snel mogelijk na Sinterklaas. Ik moet toegeven dat mijn handen in november al beginnen te jeuken om te versieren ^^ Maar ik wacht netjes tot die andere oude man richting Spanje is vertrokken.

Dit weekend hebben wij alles opgezet. En we hebben dit samen met mijn moeder gedaan. Zij en de kinderen hebben dit jaar de boom prachtig gemaakt. De kindjes zijn er zelf heel trots op. Mijn vingertjes hebben de boom niet aangeraakt. Het mocht echt hùn boom worden.

img_1806img_1812img_1808

Wel heb ik verder het huis versiert met kerstlampjes her en der. En wat van die kerst guirlandes langs de trap. Maar dit jaar niet al te veel poespas.

Hoe ziet jouw ideale boom eruit?

Wel iets anders dan hoe de boom er nu uitziet 😀 Zelf hou ik van meer lampjes en meer ballen. Van mij mag de boom er wel lekker vol en shiny uitzien als ik heel eerlijk ben. Vooral rood met zilver vind ik mooi.

En het liefst ook echte ballen! Al jarenlang hebben wij stiekem plastic ballen in de boom. Deze zitten vervolgens met een zilver ijzerdraad gestrikt aan de takken. Nu kunnen zowel de katten als de kinderen de ballen niet uit de boom hengelen. En mocht er eentje uitvallen, dan ligt niet alles onder de scherven.

Ook zou ik graag in de (voor) tuin een boom willen hebben met verlichting. Ik vind dat altijd zo super gezellig staan! Volgend jaar in het nieuwe huis wil ik dit echt gaan realiseren.

Wat is je favoriete kerstliedje?

Eigenlijk heb ik er verschillende voor verschillende momenten. Ik word oprecht blij wanneer ik Last Christmas van Wham hoor. Ja echt! En niet te vergeten Chris Rea met Driving home for christmas of Frankie Goes to Hollywood met Power of love. Maar niet alleen de oudere kerstnummers uit mijn jeugd hoor. En het enige moment in het jaar dat ik blij word van Mariah Carey is met de kerst.

En al vanaf jongs af aan doet Imagine van John Lennon heel veel bij mij.

Wat vind jij echt niet kunnen met kerst?

Eigenlijk vind ik niet heel veel wat niet zou kunnen. Maar ik vind het wel altijd net ff extra fijn en belangrijk wanneer we met z’n allen elkaar met respect behandelen. En vooral ook voor elkaar zorgen en even de tijd voor elkaar nemen. Even uit dat persoonlijke bubbeltje stappen en gerichte aandacht geven aan een ander. Dus wanneer dat niet gebeurd vind ik dat eigenlijk niet kunnen.

Naar welk kerstgerecht kijk jij het meest uit?

Tja dat is de familie traditie. Eigenlijk al vanaf mijn jeugd heb ik deze traditie doorgezet naar ons eigen gezin. Mijn ouders haalde vroeger bij de slager op bestelling een hele ossenhaas. Terwijl we dan aan tafel zaten sneed mijn vader stukken af. Je kon dan zelf aangeven hoe groot en hoeveel je wilde hebben 😀

kerst yasmin

Kijk hier had mijn moeder de ossenhaas in haar handen <3 Ik denk dat mijn broer een sausje of iets aan het maken was.

kerst yasmin

Kijk … cola in een wijnglas. Net echt. Dat vond ik zo sjiek!

1e Kerssemisdag eten wij dus ook ossenhaas met harricot verts met ontbijtspek. Aardappelkroketjes, pepersaus, gebakken champignons en uien. En als toetje de bekende Viennetta ijstaart. Wij drinken er rode wijn en de kinderen krijgen hun drinken in een wijnglas. Op de achtergrond klinkt kerstmuziek.

2e Kerssemisdag gaan we altijd gourmetten. Waarschijnlijk net zoals de rest van Nederland. Ik maak en kruid dan zelf al het vlees. Meestal maak ik hamburgertjes, rundervinkjes met spek, kip shoarma, gemarineerde kip en biefstukjes. Uien, paprika en champignons. Wat stokbrood, mini pita broodjes, salade en wat sausjes. Voor de kinderen maak ik ook wat pannenkoekmix.

Wat voor outfit draag jij meestal met kerst?

Hahaha nou het liefst eigenlijk gewoon een huispak 😀 Liefst ben ik gewoon thuis in eigen huis met mijn eigen gezin. Ik draag gewoon mijn normale spijker of stretchbroek met een trui of lekker vest. Geen speciale jurkjes of rokjes.

Hoe ziet kerst er bij jou over 25 jaar uit?

Waarschijnlijk hetzelfde als nu. Ongedwongen en vooral zonder verplichtingen (o god ik haat die verplichtingen! Daar doe ik niet aan mee). Met lekker eten, muziek en films. En als de kinderen willen dan zou ik het heerlijk vinden als ze langskomen. Misschien wel met kleinkinderen <3. Dan zouden de verhalen worden vertelt over hoe kerst vroeger bij ons was. Dan drinken we wijn en lachen we met elkaar. Wellicht spelen we nog een spelletje of maken een wandeling. Maar ze zouden zich zeker niet verplicht hoeven te voelen om te moeten komen. Dit hebben mijn ouders ook nooit gedaan. Met als resultaat dat wij het zelf gewoon ieder jaar gezellig vinden als ze met 2e kerstdag bij ons komen eten.

En tot slot: Wat geeft jou nou echt HET kerstgevoel? Heb je een traditie?

Wij hebben de tradities rondom de feestdagen overgenomen van mijn ouders. Het draait vooral om rust, bezinning en gezelligheid. En daarnaast om iets te doen voor een ander.

Ieder jaar verzamel ik in de wijk en op mijn werk spullen voor de voedselbank. Mijn moeder doet het zelfde bij haar in de wijk. Zo brengen we samen ieder jaar dozen vol producten naar het inzamelpunt vlak bij ons.

Een nieuwe traditie die ik vorig jaar voor het eerst in het leven heb geroepen, is dat Dion (en later Indy ook als ze ouder is) een kadootje koopt uit eigen spaarpot voor een ander (arm) kindje in de omgeving. Hoeft maar een kleinigheidje te zijn. Het gaat erom dat ze leren te waarderen wat ze hebben. Dat ze weten dat het niet voor ieder kind normaal is om drie maaltijden per dag te krijgen. Om vers fruit in huis te hebben. Om getroost te worden als ze verdrietig zijn. Schone warme kleren dragen. Laat staan een kadootje onder de kerstboom krijgen. Dit pakte vorig jaar zeer goed uit. Zijn ogen werden geopend en zag voor het eerst dat het ook anders kan. Ik wil graag dat mijn kinderen hier bewust van zijn. En ook leren om iets voor een ander over te hebben.

Ik wil ze eigenlijk ook eens meenemen naar een bejaardentehuis. Dat ze zelf bijvoorbeeld heel veel koekjes maken en deze gaan brengen naar de ouderen. Er zijn rondom de feestdagen zo ontzettend veel ouderen die eenzaam zijn. Waar kerst helemaal niet leuk voor is omdat er niemand langskomt. Het lijkt me echt vreselijk om je zo eenzaam te voelen.

We hebben dus oude en nieuwe tradities. Misschien dat onze tradities wel door de kinderen worden overgenomen. Net zoals ik die van mijn ouders heb overgenomen en doorgeef aan mijn kinderen.

Dit was de ‘Is het al bijna kerst?’ Tag. Neem hem vooral over! Vergeet dan niet te vermelden dat het de Tag van Tamara is.

One thought on “Tag: Is het al bijna kerst?

  1. Wat een leuke tag! Ik kijk ook al erg uit naar de kerst. Nog maar een paar dagen. En daarna is het al zo snel weer voorbij 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *