Let’s get creative

Nu ik mij heel langzaam aan weer wat lekkerder begin te voelen. Beginnen de creatieve kriebels ook weer te komen. Afgelopen twee jaar heb ik zoveel mogelijk aan ideetjes opgeslagen om ooit eens aan te beginnen. Nu wil ik ze stap voor stap toch eens in uitvoer gaan brengen. En omdat ik ergens bang ben dat sommige dingen in het vergeetlaatje terecht gaan komen, som ik ze hier op. En wie weet raak je er door geïnspireerd.

Mijn eerste 5 jaar

Het plan was om voor ieder kind een boekwerk te maken met foto’s en korte verhaaltjes/anekdotes uit de eerste 5 jaar. Eventueel rond het 10e jaar nog weer een boek met de leeftijd van 5 t/m 10. Maar laat ik eerst maar eens beginnen met het maken van zo’n boek voor Dion en met het verzamelen van info voor het boek van Indy.

Het lijkt mij namelijk super leuk voor zowel de kinderen als voor ons, als we eenmaal hoog bejaard in een tehuis zitten te dementeren, om eens terug te kijken en herinneringen op te halen. Veel details vergeet je namelijk zo snel van toen ze klein waren. Welke gekke ritueeltjes die kids bijvoorbeeld hadden om in slaap te komen. Welke tv programma’s of knuffels ze het allerleukste vonden. Maar ook hoe hun kamertje er uit zag toen ze klein waren. Welke liedjes ze mee konden zingen en hoe ze veranderde van kleine ukkepuk tot bijdehandse kleuter.

Ik heb vaker een boekje voor de kinderen gemaakt en zou voor dit boek een harde kaft kiezen met grote bladzijdes. Het mag ook best wat kosten. Het is immers iets wat de tijd des tands moet gaan doorstaan.

Speelboekje

walking-dolhouse

Ik zag eens op Feestboek een super leuk filmpje voorbijkomen. Het was een zelfgemaakt boekje van vilt. Op iedere bladzijde kon iets worden gedaan. Er was bijvoorbeeld een bladzijde waarop met vilt een waskamertje was gemaakt. Het kledingkastje kon open en er konden kleertjes uit worden gehaald. De kleertjes kon je vervolgens in een wasmandje doen of in een wasmachine en aan een waslijntje ophangen. Of de kleertjes kon je dmv klittenband op een poppetje plakken.

Zo kon je op iedere bladzijde wat leuks doen. Het is compact van formaat en makkelijk mee te nemen in de auto of op vakantie. Als je op internet zoekt op ‘travel house’ kom je hele leuke ideetjes tegen.

Tafeltent

tafeltent

Ik wil een tafeltent maken. Niet zomaar eentje. Nee een huisje met gordijntjes en deurtjes. En net zoals bij het speelboekje, met aan de buitenkant grote bloemen die geplukt kunnen worden (dmv klittenband bijvoorbeeld). Een waslijntje met wasmand. Misschien een moestuintje waarbij je grote vilten worteltjes uit de aarde kunt trekken. En noem maar op. De tent kan dan over de eettafel worden gedaan en de kindjes kunnen spelen. Uitgespeeld? Dan kan het kleed makkelijk worden opgevouwen en weg worden gelegd in de kast. Ik weet alleen niet of er zulke grote verschillende kleuren vilt te krijgen is. Gaat denk ik wel een kostbaar geintje worden, maar het kan zo ontzettend veel speelplezier geven!

Ook hier is weer zoveel inspiratie op het internet voor te vinden.

Avonturenboek

Ik blijf nog even in de boekjes. Het is al even een tijd geleden dat ik zelf een voorleesboek had gemaakt voor Dion met zijn eigen knuffels en speelgoed erin. Die knul is inmiddels 6 en Barbapapa vind hij iets minder interessant geworden. Hij is wel nog steeds dol op auto’s en heeft dan ook een niet geringe hoeveelheid Hotwheels. Het lijkt me leuk om een nieuw verhaal te bedenken waarin hijzelf de hoofdrol speelt. Samen met zijn autootjes. Misschien kan ik het zo knippen en plakken dat hij in een van zijn eigen autootjes zit.

Poppenhuis/Barbiehuis

Dit kriebelt al vanaf het moment dat ik wist zwanger te zijn van een meisje. Het maken van een poppen of Barbiehuis. Ik heb ooit eerder (way back voordat de kinderen er waren) een poppenhuis gemaakt en het is niet zo moeilijk als je zou denken. De plannen voor het huis heb ik al eens uitgetekend en vermoedelijk gaat het een Barbiehuis worden. Een big ass riant huis voor haar Barbies en meubels. Op een verrijdbare plaat. En op die plaat komt de tuin en beplanting. Grote bomen heb ik al! Van die spullen die je kunt krijgen voor scenery. Bijvoorbeeld voor maquettes, trein scenery etc.

ikea-keukentje-oppimpen-5

Keukentje

Dit heb ik eigenlijk al in uitvoer gebracht zoals je hier kunt lezen. Rollenspellen zijn leuk voor kinderen. Ze kunnen een beetje papa en mama na doen. De standaard keukentjes voldeden niet aan mijn wensen. Niet dat ze niet mooi waren. Maar de ene die voorzien was met details was veel te groot en de kleinere die qua formaat perfect was had helemaal geen details. Vandaar mijn upgrade van een standaard Ikea keukentje.

Kijkkleed

kijkkleed-tekening

kijkkleed-dion

Toen ik zwanger was van Dion had ik een kijkkleed gemaakt. Deze heeft drie jaar in zijn kamer gehangen en kon hij op kijken. Er stonden vilten dieren op en er gebeurde van alles. Ik heb hem eerst helemaal zelf bedacht en uitgetekend. Het uiteindelijke plaatje is wel net iets anders geworden. Ik had er ook eentje gemaakt met muziek spelende Barbapapa’s.

Toen ik klein was had ik ook zo’n kleed. Die had mijn oma gemaakt en hing boven mijn bed. Het bestond uit een grote boom in het midden en verschillende jongens en meisjes dansten om de boom heen. Mijn broer had er eentje met paddenstoel huisjes en kabouters. Die vond ik eigenlijk leuker dan die van mij omdat er mini sokjes aan een waslijntje hing en de deurtjes en raampjes van de huisjes open konden.

Voor Indy wil ik ook zoiets maken. Ze is dol op dansen dus misschien verschillende diertjes die op balletschoentjes in gympakjes door een bloemenveld dansen.

Autoplaat

Voor Dion heb ik eens een houten plaat en pur schuim gekocht. De bedoeling was om met de pur schuim op die plaat bergen, bossen en tunnels te spuiten. Met ook rijbanen, riviertjes en bruggetjes waar zijn autootjes over konden rijden. Ook weer met een likje verf en wat scenery bomen erbij. De plaat zou gezet kunnen worden op een tafeltje of op wieltjes op de grond. Ongeveer in een formaat van 80×60 cm. Niet te groot, maar groot genoeg om zijn fantasie te kunnen gebruiken. Eigenlijk een soort van 3D speelkleed. Maar goed, ik heb er dus nog nooit iets mee gedaan. Als ik nog langer wacht heeft het geen zin meer.

Bewaarkist

Ik ben heel erg van de herinneringen en het willen bewaren van de goede en mooie herinneringen. Het kan door de afgelopen jaren komen dat ik het gevoel heb dat ik wat goed te maken heb. Of dat ik de klemtoon op de leuke dingen wil leggen en niet op eventuele ruzies, schreeuwpartijtjes of frustraties en gebreken. Mijn schuldgevoel is enorm groot. Ik voel mij heel erg tekortschoten in de aandacht aan mijn kinderen en als moeder. Ik wil daarom dat ze later vooral leuke dingen herinneren van vroeger. Om alle zelf gemaakte dingen, boekjes, tekeningen etc te kunnen bewaren heb ik een kist nodig. Een personaliseerde grote kist waar van alles uit hun jeugd in bewaard kan worden. Dus ook de strikdiploma’s en werkjes van school. Wanneer ze het huis uit vliegen kunnen ze de kist meenemen.

huis

Foto album van het nieuwe huis

Toen we ons huidige huis kochten heb ik een album gemaakt waarbij de bouw te zien is. De inrichting toen we er net in woonde en de zolder etage waar we daarvoor tijdelijk hebben gewoond. Ontzettend leuk weer om later terug te zien. Ook voor de kinderen denk ik. Vermoedelijk dat Indy zich weinig zal gaan herinneren van het huis waar we nu wonen. Volgend jaar zal ze drie zijn wanneer we verhuizen. Dus ook voor haar een blijvende herinnering van het huis waar ze als eerste woonde. Zelf kan ik mij nog heel veel herinneren van toen ik drie jaar was (en jonger zelfs!). Ik vind het nog steeds leuk om foto’s terug te zien van toen ik heel klein was in mijn oude kamertje met mijn speelgoed.

10Stenen muur

We hebben in ons huis een koof voorzien van steentjesbehang. Voor de koof staat een schouw en er hangt een grote spiegel boven. Dit idee vind ik nog steeds leuk, maar wil het meer ‘echt’ maken. Het lijkt me ontzettend tof om in het nieuwe huis een echt stenen muurtje te hebben waarin (dus niet ervoor maar er in) een haard zit en eventueel tv boven hangt. Volgens mij kun je een koof best makkelijk zelf maken van hout en beplakken met stenen matjes. Ik heb ze vaker zien liggen bij de bouwmarkt.

 

Ik weet niet of jullie de Bouwbroers op RTL8 kennen? The Property Brothers? Maar die hebben ook vaak een super gave stenen haard in de woonkamer. Dat willen wij ook in het nieuwe huis. In de nieuwe wijk is geen gas dus ik moet me gaan verdiepen in de elektrische haarden en de mogelijkheden.

Kittehhouse

Een huisje voor Oliver & Co. Iets wat grappig eruit ziet en wat ergens in huis kan staan. Waar ze beide hun dutjes in kunnen doen op een fluffeh dekentje. De tekeningen hiervoor moet ik nog uitwerken.

Mood board

Voor het nieuwe huis wil ik mood boards maken. Ik heb redelijk helder in mijn hoofd hoe ik alles wil hebben. En ik zie dat mijn man dezelfde ideetjes heeft en dat we op dezelfde lijn liggen. Maar toch om het beter en verder te visualiseren lijkt me het leuk en handig om een of meerdere mood boards te hebben.

Al deze ideetjes hoeven natuurlijk niet binnen een jaar afgerond zijn. Maar een paar kan ik denk ik wel binnenkort oppakken. Nu nog even bedenken waar ik als eerste mee ga beginnen 🙂

One thought on “Let’s get creative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *