Ikea keukentje upgraden

De tijd gaat snel. Heel erg snel. Onze meid is onlangs alweer 2 jaar geworden. Hieperdepiep hoera!

 

Ze ontpopt zich inmiddels als een echte mini me. Iedere schoen die ze tegenkomt wil ze aantrekken. Tasjes en kettingen pikt ze in en hoewel ze structureel elastiekjes uit staartjes trekt en overal in klimt alsof ze een aapje is, is het ook een echt meisjes meisje. Love it!

 img_8810

En nu werd mijn kleine meisje ineens 2. Lang nadenken over wat we haar zouden geven hoefde ik niet. Dat wist ik vorig jaar eigenlijk al toen ik zocht naar poppenwagens en poppenhuizen. Als ze 2 zou worden dan zou ze een keukentje krijgen.

Uiteraard … wanneer ze geen interesse hiervoor zou tonen dan hadden we wat anders bedacht. Maar we wisten al dat ze het afgelopen jaar op het kinderdagverblijf druk is geweest in het speelkeukentje. Ook wanneer ik Dion naar zijn klas breng duikt ze direct de poppenhoek in.

 

Nu weet ik van vroeger toen ik klein was, dat ik erg lette op de details. Hoe meer en echter een keuken, poppenhuismeubeltjes of winkeltje eruit zag, des te toffer ik het vond. Daarom zocht ik voor haar ook nu een keukentje vol details. Nou dat was nog best lastig! Er zijn vele keukentjes te vinden. Van plastic en hout. De een nog leuker dan de andere, maar allemaal net niet wat ik zocht. De keukentjes van hout die voorzien waren van de meeste details waren helaas ook meteen grote bakbeesten. Zo zag ik ontzettend leuke keukentjes met zelfs een raampje met gordijntjes en een koelkast. Ik wou dat ik vroeger zo eentje had! Maar heel eerlijk …. ik hoef nu echt niet zo’n joekel in de woonkamer of keuken.

ikea-duktig-keukentje-oppimpenOmdat er geen compactere keukentjes bestonden die voorzien waren van de nodige details besloot ik om zelf te gaan prutsen.

Ik kocht een basic keuken bij Ikea die de perfecte maat heeft en heb deze met spullen van de bouwmarkt een flinke upgrade gegeven.

Ik kreeg zo veel leuke reacties en merkte dat er interesse is in hoe ik het heb gedaan.  Daarom een kleine beschrijving. Natuurlijk kun je zelf variaties maken met kleuren en materialen. Op Pinterest staan ook veel leuke ideetjes.

 

ikea-keukentje-oppimpen

Primer/grondverf

Ik heb het hele keukentje in delen in elkaar gezet en alle onderdelen voorzien van een grondverf (spuitbus). Gewoon de goedkoopste die ik kon vinden bij de Karwei.

Witte lak

Nadat de grondverf droog was heb ik deze onderdelen gespoten met witte hoogglans lak (spuitbus). En ook weer de goedkoopste van Karwei voor €3 per bus van het merk OK. Ik moet er wel bij zeggen dat ik veel bussen nodig had en wel 4x naar de bouwmarkt ben geweest om meer te halen. In totaal om alles goed wit te krijgen heb ik ruim 4 bussen nodig gehad.

ikea-keukentje-oppimpen-6

ikea-keukentje-oppimpen-4

 

RVS oven/magnetron

De deurtjes van de oven, magnetron en zijplankjes van de magnetron heb ik gespoten in zilver. Ook weer de goedkoopste van het merk OK voor €3 bij de Karwei. Het venster heb ik van te voren uiteraard afgeplakt. De binnenkant van de oven heb ik ook voorzien van een licht laagje zilver. Net zoals het rooster in de oven. Hoewel ik achteraf gezien dit wat netter had kunnen doen en wat dunnere streepjes had willen afplakken.

ikea-keukentje-oppimpen-3

ikea-keukentje-oppimpen-2

Werkblad/pootjes

Voor het werkblad wilde ik iets bijzonders. Ik had al plakfolie gekocht met een granieten uitstraling en eentje met een hout look. Dan zou ik op het laatste moment kunnen besluiten wat voor blad ik wilde. Ik kon namelijk geen keus maken.

Maar toen ik de spuitbussen bij de Karwei kocht, zacht ik ook dat ze een decorspray hadden om een steen effect te geven. Verrek! Dat heb ik al eerder ooit eens gebruikt voor een plankje in de wc en geeft een heel echt effect. Dus ik kocht een decorspray voor rond €13. hiermee heb ik het werkblad en de pootjes bespoten. Deze lak duurt vreselijk lang voordat het echt droog is en niet meer plakt. Denk gerust aan 3 dagen! Denk er met deze spray ook dat je de omgeving goed afplakt/beschermd want de ‘steenslag’ komt anders werkelijk overal!

1

Maar het resultaat mag er wezen. Omdat ik het zo leuk vond en nog een saai wit dienbladtafelding op pootjes (weet ik veel hoe zoiets heet) had, heb ik deze meteen ook een upgrade gegeven. Staat veel leuker nu in huis met bijvoorbeeld wat kaarsjes erop.

ikea-keukentje-oppimpen-8

Achterwand

Het keukentje is standaard open aan de achterkant. Dit wilde ik niet. Bij de Praxis hebben ze dunne spaanplaatjes voor €1.50 die ze gratis op maat zagen. Op het achterwandje wilde ik iets wat leek op tegeltjes en zocht naar tegeltjes plakfolie, behang of echte tegels. Uiteindelijk kon ik niets vinden wat ik echt leuk vond. Dus leek mij zelf wat te gaan verven de beste oplossing.

Eerst heb ik gespoten met de grondverf. Later wit gespoten en lichtjes heb ik met de zilver her en der wat gespoten/vernevelen om er een marmer achtige look van te maken. Toen het helemaal droog was heb ik met op maat afgesneden stukjes papier en afplaktape de tegels erop geplakt (stukken papier) zodat ik alleen nog rechte lijnen overhield. De voegen dus eigenlijk. Toen heb ik met de decorspray waar ik ook het werkblad mee heb gedaan de voegen gespoten. Na ongeveer 3 uur heb ik de tape en stukken papier super voorzichtig verwijdert en de voegen verder op laten drogen.

In elkaar zetten

Toen alle onderdelen droog waren heb ik het keukentje in elkaar gezet. De achterwand heb ik met een paar kleine spijkertjes vast gemaakt.

ikea-keukentje-oppimpen-7

Led lampjes

Bij de Action kocht ik voor ongeveer €2 drie Led lampjes. Deze werken op batterijen en bevatten een plakstrip. Lekker makkelijk dus. Ik wilde ze aanvankelijk ook zilver spuiten maar had ze al opgeplakt en kon ze er niet meer afhalen. Ach ja Indy zal het vast niet in de gaten hebben.

ikea-keukentje-oppimpen-5

Afzuigkap

Wanneer ik in een bouwmarkt loop (liefde voor bouwmarkten overigens!) zie ik in materialen allerlei mogelijkheden. Zo zag ik ook dat een stuk regenafvoer uitermate geschikt zou zijn om te fungeren als afzuigkap. Ik heb een klein deel van de bovenkant laten afzagen door een overbuurman zodat er wat meer ruimte tussen kap en inductieplaat overbleef. Vervolgens voorzien van een laagje zilverspray en met lijm vast gezet.

Ik heb hiervoor wel het keukentje omgedraaid en op een zachte deken gezet om beschadiging te voorkomen. En verder de zwaartekracht en een paar blikken mais gebruikt zodat de kap goed tegen het hout werd gedrukt. Na een dag drogen zat het goed vast. Ik heb nog even getwijfeld om knopjes en licht aan te brengen in en aan de kap, maar eerlijk is eerlijk. Na 2 dagen knutselen was ik er ook wel klaar mee :-).

ikea-keukentje-oppimpen-1

Het is echt heel makkelijk en leuk om zo’n keukentje van Ikea een upgrade te geven. Later bedacht ik me wel dat ik net zo goed een Ikea keukentje via marktplaats had kunnen kopen. MP puilt uit van de Ikea keukentjes zag ik later. Dus hier zou je zelfs nog op kunnen besparen.

ikea-keukentje-oppimpen-9

One thought on “Ikea keukentje upgraden

  1. Hoi hoi,
    Ik zag dit berichtje voorbij komen, omdat ik ideeën op aan het doen om ook een keukentje op te leuken.
    Dat keukenblad wat je hebt is super gaaf.
    Is de spuitverf er wel op blijven zitten of gaat het er af?
    Groetjes marloes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *