Feestdagen & tradities

memories

De feestdagen staan weer voor de deur en dus ook de drukte en overload van het Sinterklaas en Kerstfeest. Maar nee, dit jaar passen we daarvoor.

Niet dat wij geen Sint en Kerst gaan vieren! Nee zeg, ik ben DOL op de feestdagen, maar wel op een iets andere manier. Vorig jaar viel het mij op dat onze inmiddels 4 jarige helemaal dol draaide door de overload aan Sinterklaasfeestjes, kadootjes, Kerstfeestjes, oud en nieuw met vuurwerk en noem alles maar op. We hadden alleen al 4 Sintfeestjes en hoe super gezellig het ook allemaal is, ik vind het teveel.

Onze zoon is jarig in november waardoor hij aan het einde vh jaar, met de Sint en Kerst erbij, de hoeveelheid speelgoedjes van alle feestjes niet meer kan overzien. Nee dit jaar gaat daarom anders worden. Ik wil dat Sinterklaas en Kerst draait om gezelligheid en tradities met een moment van bezinning en rust. Niet dat het draait om de kadootjes. Ik wil mooie herinneringen geven en achterlaten voor later. Net zoals ik die heb van vroeger toen ik klein was.

Toen ik en mijn broer klein waren wisten we grotendeels waar we aan toe waren en wat er ging gebeuren en we keken er ieder jaar ontzettend naar uit. Het waren heerlijke rustmomenten in ons gezin.

Sinterklaas

bert en ernie vieren sinterklaas hoor wie klopt daar kinderen

We vierden Sinterklaas gewoon thuis en natuurlijk kwam op school ook de Sint langs, maar het hele ‘pakjes’ feest werd 1x en alleen thuis gevierd. Soms waren mijn opa en oma ook bij ons, maar wij nooit ergens anders. Thuis was onze haven. Mijn moeder maakte ieder jaar volgens een familietraditie een speciaal avondmaaltje. Ze maakte een poffert van cake die werd overgoten met warme vanille vla. Welk kind krijgt er nou cake te eten met het avondeten? 😀 Nou wij dus lekker. Wat een feest! Alhoewel ik ook eerlijk moet bekennen dat mijn moeder voor mij speciaal verse kippensoep maakte omdat ik misselijk werd van warme cake met vla 🙂

Na het eten gingen we vaak met het hele gezin een wandeling maken door de wijk. Even de frisse buitenlucht in, de cake een beetje laten verteren en wat quality time met elkaar. Wanneer we terugkwamen ging mijn moeder de keuken in en hield zich bezig met de afwas en wij deden soms een spelletje of hielpen mijn moeder mee in de keuken.

Bert & Ernie – Pakjes Polka

Wat ieder jaar een feest was, was dat er een LP (kennen jullie die nog? de langspeelplaat) en jaren later de CD werd opgezet van Bert en Ernie vieren Sinterklaas. Hoor wie klopt daar kinderen! Een luisterverhaal afgewisseld met liedjes waarbij uiteindelijk Sinterklaas op bezoek komt bij Bert en Ernie. Heerlijk om weer ieder jaar het verhaal te horen en mee te zingen met de liedjes. Ik kan nog steeds heel blij al de liedjes van de CD mee blèren. Ondertussen kregen we wat pepernootjes of maakte mijn moeder een banketstaaf warm. Maar we zaten altijd gezellig met z’n allen in de woonkamer te luisteren en zingen. Het ging om gezelligheid en tradities. Uiteraard werd er op een gegeven moment op het raam geklopt en hoppa yay er stond een zak met kadootjes bij de deur.

Ik zal niet liegen, soms was het geen zak maar zakken en werden wij echt vreselijk idioot verwend. Maar wat ons voornamelijk bij bleef altijd was het gezellige avondje thuis met het gezin.

Kerst

bert en ernie vieren kerstOok met Kerst was de gezelligheid gewoon lekker thuis. Mijn vader had een erg drukke baan dus hij en ook wij waren altijd blij wanneer we gewoon thuis konden zijn met elkaar. Meestal rond mijn verjaardag (18 dec) versierde mijn moeder het huis en werd de kerstboom in huis gehaald. Er werden rode linten gespannen voor het raam. Een krentenbrood werd gebakken en de kerstkleedjes werden op de tafels gelegd.
Bert & Ernie – Ik ben een Kerstbal

Heerlijk al die lampjes, kaarsjes en gezelligheid. Kerstliedjes op de achtergrond en samen de boom optuigen. Met Kerst stonden er kerstkransjes op tafel, deden we spelletjes, maakte we boswandelingen en keken we kerstfilms en mochten we lekker snoepen.

kerst yasmin

kerst yasmin

De twee enige oude kerstfoto’s van vroeger die ik terug kon vinden. Bij mijn ouders liggen vast nog vele stapels met oude foto’s. Maar ik denk dat het, het sfeertje goed weergeeft van vroeger.

Mijn ouders hebben prachtige herinneringen gemaakt en aan mij gegeven. En dat wil ik ook graag doorgeven aan mijn kind(eren). Het draait niet om de kadootjes en al helemaal niet om de prijs of grote van de kadootjes. Bij ons zullen de feestdagen voortaan draaien om quality time en samen gezellige dingen doen en herinneringen maken voor later. De Bert en Ernie CD’s heb ik al jaren in huis en ik kan echt niet wachten om hier samen met zn allen naar te luisteren. En wie weet zingt Dion volgend jaar blij de ‘Pakjes Polka’ samen met mij mee! 😀

Q: Hoe vieren jullie Sinterklaas en Kerst?

memory

12 thoughts on “Feestdagen & tradities

 1. Prachtig omschreven. Zo wil ik het ook. Rust. Daarom besloten om niet meer persoonlijk naar mijn schoonfamilie te gaan. Mijn man en kind gaan wel. Maar ik kan het niet meer aan die drukte daar. Ik kies ook meer voor mijzelf.
  Goed dat je dat ook doet, kijken naar wat het beste is voor jou en je gezin! Vind het heel sterk.

 2. Heel mooi geschreven! Zo hoort het ook. Met de jaren worden de feestdagen steeds commerciëler en vieren het mensen het niet meer zoals het hoort, het staat meer in de teken van cadeautjes geven. In Kaapverdië wordt Sinterklaas niet gevierd dus die feestdag kende ik als kind niet maar kerst wel, bij ons stond het vooral in de teken van naar de kerk gaan – de geboorte van Jezus Christus herdenken en later kreeg iedereen een cadeautje maar het ging vooral om het geloof en de gezelligheid met de familie.

  PS: Ik vind jou blog erg leuk, ik ben je gelijk gaan volgen op Bloglovin’. 🙂

 3. goed beschreven! ik vind ook dat het de laatste jaren steeds meer en overdrevener moet! Hier moet sint gevierd worden en daar en laten we met kerst ook maar weer cadeautjes doen! nee ik ben der ook niet zo van! tuurlijk vind ik sinterklaas en kerst leuk (en dan vooral alle herinneringen die ik heb aan het sinterklaas vieren toen ik klein was) maar over de top hoeft het niet! gewoon lekker samen zijn is het belangrijkst!

 4. Pingback: Tag – Sinterklaas |

 5. Wat hebben je ouders inderdaad mooie herinneringen gecreëerd. Ik vind het echt een gaaf idee die cake met vla. Klinkt echt geweldig! 🙂

 6. Mooi om te lezen, de goede herinneringen stralen er vanaf! 🙂 Wij vierden alleen kerst toen ik klein was, met cadeautjes maar het was vooral inderdaad gezellig – en maar 1 keer, bij ons thuis. Mijn moeder nodigde ook altijd vrienden uit die zelf geen familie hadden of om wat voor reden dan ook kerst alleen ‘ moesten’ vieren dus het was ook vaak gezellig druk. Altijd spelletjes, muziek en lekker eten. Je hoort het al, ook hier mooie herinneringen 😉

  • Wat een mooie gedachte om mensen uit te nodigen die anders de kerst alleen zouden vieren!

 7. Wat een mooie tradities hadden jullie met pakjesavond zeg, klinkt geweldig! Wij hadden ook een LP van Ernie en Bert, maar dan niet van Sinterklaas, was altijd leuk om naar te luisteren.

 8. Pingback: Hoor wie klopt daar… |

 9. Pingback: Tag: Is het al bijna kerst? |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *