MAC Nutcracker Sweet Holiday Collection 2016

As you may know my sweet darlings …. HOLIDAY SEASON is coming! YEAHHHH

De leukste tijd van het jaar. Omringd met lichtjes, glitters, kadootjes, eten en drinken. En dus meteen de reden waarom ik deze tijd van het jaar zo leuk vind.

Ook dit jaar besteden de meeste merken veel moeite aan het bedenken van giftsets en special edition producten om hun winst aan het einde van jaar nog even te spekken ons voor te bereiden op feestelijke avondjes. 🙂

Mac komt ieder jaar met een range aan limited edition producten. Voorgaande jaren heb ik wat leuke palettes gekocht zoals oa het Keepsakes beige eye palette en Strokes of midnight cool eye shadow palette. Ik had eigenlijk voor dit jaar geen wens om iets van welke holiday collectie dan ook te kopen.

Tot ik zag dat de Nutcracker Sweet collectie van MAC uit was gekomen. En zag wat voor pareltjes er in deze collectie zaten.

Ik keek, ik zag en ik kocht! 😀

mac-nutcracker-sweet-review

MAC Nutcracker Sweet Holiday 2016 collection (Limited Edition)

“Ontdek een magisch land vol gigantische lekkernijen. Dompel je helemaal onder in een wonderlijk koninkrijk waar dwaze, ondeugende, excentrieke wezentjes met roze wangen je mee op pad nemen. Welkom in de bijzondere wereld van Poppenland. Zet je schrap, want dit is nog maar het begin van ons dolle avontuur … “

De collectie voor dit jaar bestaat uit meerdere ‘Sweet bags’ met samengestelde setjes van lip of oogproducten. Oogschaduw palettes, losse oogschaduws, lipproducten, kwastensets, high lighters en gezichtspoeders. Ik viel als een blok voor de onderstaande producten.

Prepare yourself! Want dit is echt een big ass artikel stampes vol productfoto’s, swatches, looks en reviews. Ik heb bewust alles in 1 groot artikel gezet voor het overzicht.

Dus pak wat te eten en drinken en geniet mee! 🙂

Mac nutcracker sweet swatches

 • Nutcracker Sweet Plum eye bag €46
 • Nutcracker Sweet nude lip bag €38
 • Nutcracker Sweet Smoky eye compact €42
 • Nutcracker Magic Dust eye shadow in Forward March & Lullaby €25 p.st.

Nutcracker Sweet Plum eye bag

Mac nutcracker sweet swatches

Mac nutcracker sweet swatches

 

De Nutcracker Sweet Plum eye bag bevat:

 • Pro Longwear Paint Pot in Stormy Pink
 • Extra dimension eye shadow in Smoky Mauve
 • Technakohl Liner in Purple Dash
 • False Lashes Mascara in Black

De producten zitten in een leuke etui. MAC noemt het zelf liever een clutch, maar echt het ziet eruit als gewoon een hele leuke mooi afgewerkte luxe … Etui. Deze bag heeft aan full size producten een totale waarde van €87,50. Dat is dus nog zonder enige waarde van de etui.

sweet plum eye bag review

swatch-smoky-eye-bag-nutcracker-sweet

Extra dimension eye shadow in Smoky Mauve

Zoals je ook van een extra dimension eye shadow mag verwachten is het pigment vol en mooi. Het heeft een super zachte structuur en ik vind de kleur geweldig! Ik hou van zulke kleuren!

Pro Longwear Paint Pot in Stormy Pink

Dit is mijn allereerste paint pot. Ja echt waar! Ik had altijd gedacht dat ze heel hard zijn en moeilijk op te brengen waren. HELEMAAL NIET! Wat zat ik er naast. Een zacht bijna romige structuur die makkelijk op te brengen is. Als basis voor onder Smoky Mauve natuurlijk helemaal geweldig! Ik ben benieuwd nu naar de beige paint pots. Maar ook hoe andere oogschaduws op deze kleur zouden uitvallen.

Technakohl Liner in Purple Dash

Nog zo’n product die ik niet kende. Ik vond het altijd overdreven om een heel duur potlood te kopen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik wel kwaliteit verschil merk. Het potlood is super zacht. Super gepigmenteerd. Brengt heel smooth aan. En blijft rete lang zitten! Fijn product.

False Lashes Mascara in Black

Mascara’s van MAC vind ik persoonlijk niet het geld waard. Zo ook deze niet. Wanneer ik lees ‘False Lashes’, dan verwacht ik mega super lange wimpers. Maar nee hoor. Het is een hele simpele gewone zwarte mascara waarbij je normale zwarte wimpertjes krijgt. Geen dikke, geen lange en geen intens zwarte wimpers. Los in de winkel zou deze €24 kosten. Are you kiddin’ me MAC

De etui

Mac nutcracker sweet smokey eye swatches

Mac nutcracker sweet swatches

Mac nutcracker sweet swatches

mac nutcracker sweet bag

Ik ga toch ook even de etui beschrijven zodat je een volledig beeld van het product krijgt. Zelf kwam ik er online namelijk niet helemaal uit van welk materiaal het gemaakt zou zijn. Het is gemaakt van vinyl met zowel matte als glanzende vakjes. Het goud is erin genaaid en de hele etui is afgewerkt met een dikke gouddraad. De binnenkant is voorzien van een paarse stevige glanzende katoen. Aan het ritsje zit een plastic ‘trekkertje’ (echt geen idee hoe zoiets heet!) met in het goud M.A.C. Door de vorm en materiaal doet het mij denken aan vroeger toen ik nog braaf iedere dag een etui mee sleepte naar school. Oh my dat is ages geleden! Wat mij opvalt is dat afgezien van de fleurigheid ze ook echt stevig en mooi afgewerkt zijn. Lang genoeg om kwasten in op te bergen. En groot genoeg om te gebruiken als toilettas. Nice!

Nutcracker Sweet nude lip bag

Mac nutcracker sweet swatches

Mac nutcracker sweet swatches

 

De Nutcracker Sweet nude lip bag bevat:

 • Lipstick (cremesheen) in Magic Spell
 • Vamplify in Tuned In
 • Pro Longwear Lip Pencil in In Control

Mac nutcracker sweet swatches

swatch-nutcracker-sweet-nude-lip-bag

magic-spell

Pro Longwear Lip Pencil in In Control

Weer hetzelfde verhaal eigenlijk als mijn ervaring met het oogpotlood. Super zacht en romig. Brengt heel smooth aan en blijft goed zitten. Prachtige kleur die een perfecte match heeft met de lipstick en gloss.

Lipstick (cremesheen) in Magic Spell

Het is een zacht romige lipstick in een rosy/brown achtige kleur. De bruintinten komen (zijn!) weer helemaal terug. Omdat deze lipstick ook wat roze bevat valt de kleur verschillend uit. Ene moment dacht ik ‘Hé toch echt wat bruinig’. Terwijl ik op andere momenten juist weer vond dat hij wat rozig was. Ik vind het een hele mooie lipstick en fijne toevoeging aan mijn bestaande meer roze lipsticks.

Vamplify in Tuned In

Op de swatch heb ik hem zowel dun als dik aangebracht op mijn arm. Hij is namelijk op te bouwen tot een intense gloss. Hij voelt aangenaam en niet plakkerig aan. Het is een mooi product die net even een extra toevoeging geeft wanneer hij samen gebruikt wordt met de lipstick.

Ook deze set komt in een luxe etui en bevat full size producten met een totale waarde van €60,50. Goeie deal dus!

Nutcracker Magic Dust eye shadow in Forward March & Lullaby

Mac nutcracker sweet magic dust swatches

Mac nutcracker sweet magic dust eyeshadow swatches

In de collectie zitten ook een viertal losse Magic Dust oogschaduws. Ik viel als een blok voor de peachy/golden versie in Forward March en uiteraard een paarse (love purple!) in Dark Lullaby. Ik was eigenlijk ook echt op zoek naar een peachy oogschaduw zonder dat het echt heel oranje zou worden. This is the one!

swatch-magic-dust-eye-shadow-nutcracker-sweet

Forward March lijkt op een combi (voor de kenners) van A natural flirt en Grain. Hij is romig en zacht van structuur en super goed gepigmenteerd.

Dark Lullaby is een aparte. Op mijn vinger is hij glanzend paars zoals in het doosje. Op mijn arm lijkt de meeste glans weg te zijn. Ook de diepe paarse kleur overigens. Maar eenmaal op mijn ogen is hij wel weer aan de paarse kant. Wanneer ik hem blend met Forward March is het gewoon echt een paarse tint. Heel apart! Maar het eindresultaat is what counts!

Wat betreft de prijs. Ja ze zijn wel aan de dure kant. Dat vind ik eigenlijk van alle opgschaduws van MAC. De Magic Dust oogschaduws kosten net zoals de Extra Dimension’s €25 per stuk.

Nutcracker Sweet Smoky eye compact

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

Het palette komt in een casette van stevig plastic. Het sluit magnetisch en voelt zeer solide aan. De casette is omgeven met hetzelfde vinyl als de etui’s. In de collectie zit ook nog een warm en een cool palette. Ik koos voor de smoky versie vanwege de kleursamenstelling die mij beter beviel. En de pigmentatie zou van dit palette overall beter zijn dan de andere. Of dat ook echt zo is weet ik niet.

Mac nutcracker sweet smokey eye palette swatches

nutcracker-sweet-smoky-eye-compact-3

 

nutcracker-sweet-smoky-eye-compact-4

nutcracker-sweet-smoky-eye-compact-2

Het palette bevat de kleuren:

 • Too-dle-oo Light (Frost)
 • Deception (Frost)
 • Sweet Dreams (Matte)
 • Kid (Veluxe)
 • Dewdrop (Lustre)
 • Cake & Biscuits (Matte)
 • Swiss Chocolate (Matte)
 • Dance in the dark (Matte)
 • Licorice Lane Deep blackened brown (Matte)

swatches-mac-nutcracker-sweet-smokey-eye-palette

swatches-mac-nutcracker-sweet-smokey-eye-palette-1

swatches-mac-nutcracker-sweet-smokey-eye-palette-2

 

swatches-mac-nutcracker-sweet-smokey-eye-palette-3

swatches-mac-nutcracker-sweet-smokey-eye-palette-4

De pigmentatie valt mij erg mee. Het is bekend dat de pigmentatie bij de speciale collecties altijd wat minder zijn. De collectie van vorig jaar was al beter geworden. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik erg tevreden ben over deze pigmentatie. Nee het valt mij zeker niet tegen!

Hoewel de donkere matte kleuren wat droger swatchen op mijn arm, op mijn ogen heb ik daar eigenlijk geen last van. De swatches op mijn arm zijn droog zonder gebruik van een primer. Op mijn ogen gebruik ik altijd een primer (Urban Decay Primer Potion).

swatch mac sweet nutcracker smoky eye compact

De kleuren zijn goed te blenden en behouden zijn kleur eenmaal aangebracht op de ogen. wat ik wel merk is dat sommige wat korrelig zijn zoals Deception en Dewdrop. Dit zijn overigens wel meteen mijn meest favoriete kleurtjes uit het palette! Maar bij gebruik van een ‘verkeerde’ kwast leveren deze wat fall out. Wanneer je gebruik maakt van een plattere kwast en de oogschaduw tappend aanbrengt zul je geen last van fall out hebben.

kwasten

 

Niet dat de rechterkwast ‘fout’ is! Maar de linker kwast werkt bij sommige kleuren met een Frost of Lustre finish prettiger.

mac-kwast-nutcracker-sweet

De grap is dat het kwastje wat in het palette zit mij niet zo fijn leek. Net zoals de meeste kwastjes eigenlijk die standaard in een palette zitten. Maar daar kom ik een beetje op terug. Het kwastje heeft twee kanten waaronder dus een zijde waar je de shimmery kleurtjes goed mee kunt tappen op je ooglid :-). De andere kant kunt je gebruiken om zowel oogschaduw op te brengen als te blenden. MAC wordt ieder jaar weer slimmer!

En natuurlijk is dit big ass review niet compleet zonder een foto waarop ik kleurtjes uit het palette draag en de lipstick.

yasmin baakman

 

Ik ben meer dan tevreden met deze collectie en mijn aankopen. Het enige minpunt vind ik dat MAC ieder jaar veel tè weinig sets in voorraad heeft. Binnen een paar uur zijn de mooiste items uitverkocht en wordt het ook niet meer aangevuld. Ik heb geluk gehad met mijn sweet nude lip bag en smoky eye palette. Helaas zijn deze overal inmiddels uitverkocht. De Nutcracker Sweet Plum eye bag is wel nog overal te koop net zoals andere sets in de collectie.

 

Mocht jij nog weten waar deze wèl te koop zijn zet het dan hieronder in een comment! Ik ken nog een paar mensen die dolgraag de lipstick in Magic Spell willen kopen 😉

Wil je ook een look met de Nutcracker Sweet Plum eye bag en de Magic Dust zien? Volg me dan op Instagram yazyliciousnl. Die zal ongetwijfeld komende week daar te zien zijn ;-p
bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *